Kosten van energie en water - Nibud (2023)

Home Onderwerpen Uitgaven Kosten van energie en water

Je uitgaven aan energie en water zijn maandelijks terugkerende kosten, ook wel vaste lasten genoemd. Wat zijn de gemiddelde kosten van gas, water en elektriciteit? En hoe kun je erop besparen?

Op deze pagina

 • Kosten van gas
 • Kosten van elektriciteit
 • Kosten van water
 • Besparen op energie

Het Nibud heeft cijfers van de gemiddelde uitgaven van huishoudens voor gas, water en elektriciteit. Dat is handig als je gaat verhuizen of een begroting wilt maken. Je kunt zien welke kosten huishoudens maken die lijken op het jouwe.

(Video) TORENHOGE energierekening - Wat moet je NÚ doen?! Tips van Nibud | ID.nl

Kosten van gas

Gas is vaak nodig om het huis te verwarmen. Ook wordt water vaak met gas verwarmd en heb je gas nodig als je een gasfornuis hebt. Hoeveel gas je verbruikt, is vooral afhankelijk van het type woning waarin je woont. Het aantal personen doet er voor gasverbruik minder toe.

De maandelijkse gaskosten bestaan uit het gasverbruik en kosten voor het gebruik van de meter. Je betaalt een voorschot dat berekend wordt op basis van je verbruik van het vorige jaar. Alles is berekend met het BTW-tarief van 9 procent.

Gasverbruik en kosten per maand
WoningtypeGemiddeld verbruik per jaar in m3Kosten per maand in €*
Flat800 237
Tussenwoning1.120324
Hoekwoning1.330381
2 onder 1 kap1.550441
Vrijstaand2.050576
Gemiddeld alle woningen1.190343

Kosten van elektriciteit

Het elektriciteitsverbruik is vooral afhankelijk van het aantal personen in huis. Het gemiddelde verbruik en de maandelijkse kosten per huishouden vind je in de tabel hieronder. De kosten hangen natuurlijk nauw samen met de elektrische apparaten die je gebruikt en hoe zuinig die zijn.

In Nederland betalen we energiebelasting per verbruikte kWh voor elektriciteit en per kuub voor gas. Elk huishouden krijgt hiervan een deel terug in de vorm van een belastingvermindering. Dit bedrag wordt verrekend met de energierekening. Meestal gebeurt dat bij de jaarlijkse elektriciteitsrekening. Lees meer over energiebelasting en –tarieven op de website van de Belastingdienst.

Kosten elektriciteit
Aantal personen in huishoudenGemiddeld verbruik per jaar in kWhKosten per maand in €*
11.800 71
22.810132
33.370165
43.940199
5 of meer4.270219
Gemiddeld per huishouden2.760129

Groene stroom of groen gas

De meeste energiebedrijven bieden ook groene stroom aan. Groene stroom is op een schone, milieuvriendelijke manier opgewekt. Bijvoorbeeld door de wind, zon of water. Bij deze manier van opwekken wordt veel minder of geen schadelijke CO2 uitgestoten.

Bij sommige energiebedrijven is groene stroom iets goedkoper dan gewone elektriciteit. Maar bij andere bedrijven is groene stroom juist duurder. Je kunt ook voor groen gas kiezen. Hierbij wordt het milieu ook minder belast.

(Video) 10 MISVATTINGEN over energie besparen | Energie & Besparen | ID.nl

Tip: Er zijn online vergelijkingssites die prijzen van groene energie met andere elektriciteits- en gasprijzen vergelijken. Waar moet je op letten als je een goede vergelijker wilt vinden? Bij ConsuWijzer vind je hierover onafhankelijk advies.

Energietoeslag

Als een laag inkomen hebt, kun je snel in de problemen komen door de gestegen energieprijzen. De overheid heeft daarom in 2022 een eenmalige energietoeslag beschikbaar gesteld voor huishoudens met een inkomen tot ongeveer 120 procent van het sociaal minimum. Ook in 2023 is de toeslag eenmalig beschikbaar. Je leest er meer over op onze pagina over gemeentelijke regelingen.

Kosten van water

Ook het waterverbruik is afhankelijk van het aantal personen dat in een huis woont. Een derde van het water gaat op aan douchen en baden. De rest aan kleding wassen, naar het toilet gaan en koken. De gemiddelde kosten vind je in de tabel hieronder.

Waterverbruik
Aantal personen in huishoudenGemiddeld verbruik per jaar in m3Kosten per maand in €*
14610
29315
313519
416322
518424

Wassen, douchen en in bad

Wat kost het als je de was doet en droogt? En het nemen van een bad of douche? Dat hangt allemaal af van de manier waarop het water wordt verwarmd en de hoeveelheid water die je verbruikt.

Wat kost een wasbeurt?

Voor een wasbeurt betaal je water, wasmiddel en de afschrijving en onderhoud van de wasmachine. Vooral de energiekosten maken een wasbeurt duurder. Hoe hoger de temperatuur, hoe meer energie er wordt verbruikt.

Zo betaal je voor een was op 90 graden € 2,24 aan energie, een was op 60 graden € 1,52, bij 40 graden € 1,22 en bij 30 graden ben je € 1,00 aan energiekosten kwijt.

De wasdroger

Bij een condensdroger of droger met luchtafvoer zijn de kosten per droogbeurt ongeveer € 3,10. Het drogen van een was met een wasdroger is duurder dan een wasbeurt. Dat komt omdat er veel warmte en dus energie nodig is.

Kosten van douchen en baden

Een douchebeurt kost gemiddeld 65 liter warm water, bij 9 minuten douchen. Daarvoor betaal je € 1,09 bij een gasboiler en € 1,19 bij een elektrische boiler.

Een bad verbruikt 120 liter warm water per keer. Daarvoor betaal je € 2,26 bij een gasboiler en € 2,79 bij een elektrische boiler.

(Video) Coaches4Ukraine: Housing in the Netherlands - Tips

*Deze kosten zijn gebaseerd op een gemiddeld gastarief van € 3,26 per m3 en gemiddeld elektriciteitstarief van 71,73 eurocent per kWh en een gemiddeld watertarief van € 1,21 per m3 (alles inclusief 9 procent btw). De gemiddelde gas- en elektriciteitstarieven zijn de tarieven van september 2022.

Bron: CBS en Vewin 2022, berekening Nibud 2022

Besparen op energie

Er zijn meerdere manieren om te besparen op de energierekening, ook als je geen budget hebt om grote investeringen te doen. Hieronder geven we de belangrijkste tips.

Slimme meters en vergelijken

Veel energieleveranciers geven via maandelijkse overzichten inzicht in je verbruik. Ook kun je werken met slimme thermostaten, slimme meters en/of handige apps. Hoe meer zicht je houdt op het verbruik, hoe beter je gaat zien waar je kan besparen.

De organisatie Milieu Centraal heeft veel tips en tools die je helpen, waaronder een vergelijker en een Bespaartest.

Tips voor isoleren en ventileren

 • Maak kieren rond ramen en buitendeuren dicht met zelfklevend tochtband of met tochtstrips. Dan blijft de warmte binnen en de kou buiten.
 • Sommige gemeenten helpen huishoudens met weinig geld door isolatiemateriaal gratis aan te bieden. Vraag het eens na bij je gemeente.
 • Goed ventileren is belangrijk. Een droog huis verwarmen kost minder energie dan een vochtig huis. Zorg ook dat lucht goed door je huis kan stromen, via ruimte onder de binnendeuren of roosters in binnendeuren en -muren.

Tips voor slim omgaan met apparaten

 • Heeft de wasmachine een eco-knop of eco-stand, gebruik die dan in plaats van het gewone programma. De was duurt langer, maar kost minder stroom. De eco-stand is 30 procent zuiniger dan het gewone wasprogramma op 40 of 60 graden.
 • Gebruik een energiezuinige wasmachine en droger als je veel wast, zoals met energielabel A++. Deze machines zijn duurder in aanschaf, maar besparen je later veel geld. De verbruikskosten van deze machines zijn namelijk per keer veel lager dan van minder zuinige machines. Een overzicht van energiezuinige apparaten vind je opde website van MilieuCentraal.
 • De meeste wasmiddelen werken heel goed bij lagere temperaturen. Maak er een gewoonte van om zo veel mogelijk op 30° C te wassen.
 • Laat lampen niet onnodig branden en vervang gloeilampen en halogeenlampen door ledverlichting. Start met lampen die vaak aan zijn en veel licht geven. Led-lampen zijn tot 85% zuiniger dan een vergelijkbare gloeilamp en zijn ook zuiniger dan spaarlampen. De levensduur is ook langer.
 • Zet zoveel mogelijk elektrische apparaten echt uit, in plaats van op stand-by. Zo kun je tot wel € 100 per jaar besparen. Denk ook aan de opladers van de telefoon, babyfoon en tandenborstel. Laat ze niet ongebruikt in het stopcontact zitten.
 • Een waterkoker is meestal zuiniger dan een kokendwaterkraan. Kook niet meer water dan nodig is, dat bespaart geld en energie.
 • Ontdooi ingevroren etenswaren in de koelkast en niet in de magnetron. De kou die vrijkomt wordt gebruikt voor de koeling, hierdoor verbruikt de koelkast minder energie.
 • Een laptop is ruim 70% zuiniger in het energiegebruik dan een desktopcomputer met lcd-monitor. Je bespaart jaarlijks gemiddeld € 45,- aan elektriciteit. Het energieverbruik van een tablet is nog weer vijf keer lager dan dat van een laptop.
 • Apparaat vervangen? Let dan op het energielabel. Op de site energielabel.nl/apparaten vind je per apparaat achtergrondinformatie over wat een hoger label oplevert.
 • Kies liever voor een ventilator in plaats van airconditioning. Het gebruik van een airconditioner is flink duurder dan een ventilator en dat scheelt al gauw enkele tientjes per jaar.

Bewuster energie verbruiken

 • Wekelijks douchen in plaats van in bad gaan, bespaart jaarlijks ruim 4.000 liter water en bijna 20 m3 gas.
 • Met een waterbesparende douchekop bespaart een gemiddeld huishouden jaarlijks 7.500 liter warm water en bijna 45 m3 gas.
 • Douche je vijf minuten in plaats van gemiddeld negen minuten, dan bespaart een gemiddeld huishouden 15.000 liter warm water en 60 m3 gas per jaar.
 • Bij zonnig weer kan de was ook buiten drogen.
 • De verwarming een graad lager zetten bespaart ongeveer 7 procent op je energierekening voor verwarmen.
 • Zet je thermostaat ’s avonds op 15 graden. Als je vloerverwarming hebt, is het beter om de thermostaat ’s nachts maximaal 1 tot 2 graden lager te zetten dan overdag. Anders duurt het opwarmen te lang.
 • Gebruik tuinverlichting op zonne-energie.
 • In de zomer als het warm is: Sluit overdag ramen en deuren en open deze pas wanneer het buiten koeler is dan binnen.
 • Een regenton kan jaarlijks honderden liters water besparen. Staat er voor je (klein)kinderen een zwembadje in de tuin? Dan kun je dat water ook hergebruiken om het gazon te wateren.

Meer over uitgaven

 • Huishoudelijke uitgaven

 • Besparen

 • Verzekeren

  (Video) Pincode: Mavo 3 Hoofdstuk 2

 • Grip op je abonnementen

FAQs

Wat zijn de gemiddelde energiekosten per maand 2022? ›

Een gemiddeld huishouden betaalt in 2022 ruim 3.600 euro aan gas en elektriciteit, meer dan 300 euro per maand. Als gevolg van de oorlog in Oekraïne staat de wereldwijde energiemarkt onder verdere druk.

Hoeveel kost energie en water per maand? ›

Een gemiddeld Nederlands huishouden in maandelijks ongeveer €92,00 kwijt aan gas, €40,00 kwijt aan stroom en €14,50 kwijt aan kosten voor water. In totaal betalen Nederlandse huishoudens maandelijks dus gemiddeld €160,- voor gas, water en licht.

Wat is een gemiddeld gezin kwijt aan energiekosten? ›

Wat betaalt een gemiddeld gezin aan energiekosten? Volgens Milieu Centraal betaalt een Nederlands huishouden per jaar gemiddeld € 980 per jaar aan stroom en € 600 per jaar aan gas. De totale bijbehorende energierekening was in 2021 zo'n € 1.610. Dat is omgerekend € 134 per maand.

Wat is een normaal maandbedrag voor energie? ›

Gemiddeld verbruikt één huishouden 3.350 kWh per kalenderjaar. Dat leidt tot gemiddelde kosten van €55,00 per maand.

Wat kost gas water en licht per maand? ›

Gemiddelde gas, water en licht kosten per maand

De gemiddelde kosten voor gas bedragen € 343,- per maand, voor water bedragen de gemiddelde kosten € 18,- per maand en voor licht is dit € 129,- per maand.

Hoeveel kost gas water en licht voor 1 persoon? ›

Gemiddelde gas water licht kosten per maand

Als je in een flat of 1-persoonsappartement woont dan ben je gemiddeld tussen de €125,85 en €152,40 per maand kwijt. Terwijl de kosten voor een vrijstaand huis al snel kunnen oplopen tot gemiddeld €266,73.

Wat kost douchen aan gas 2022? ›

Hoe duur douchen is, hangt ook af van het soort gebruikte energie (gasboiler/elektrische boiler). Wordt douchewater verwarmd op gas? Kosten zijn dan 0,72 euro cent per douchebeurt.

Hoe duur is gas water licht 2022? ›

Begin januari 2022 bedraagt de laagste prijs € 1,78 per kubieke meter en de hoogste prijs maar liefst € 2,79 per kuub. Daardoor gaat een gemiddeld huishouden ruim € 3000 aan gas betalen.

Wat betalen jullie aan Energie 2022? ›

Een gezin met gemiddeld verbruik betaalt dit jaar nog € 127,05 aan ODE op stroom en komt in 2022 uit op € 129,15. De ODE op gas stijgt. Een gezin met gemiddeld verbruik betaalt dit jaar nog € 154,46 betaalt aan ODE op gas en komt in 2022 uit op € 157. De vermindering energiebelasting stijgt.

Wat kost een bad vol warm water 2022? ›

Een douchebeurt kost gemiddeld 65 liter warm water, bij 9 minuten douchen. Daarvoor betaal je € 1,09 bij een gasboiler en € 1,19 bij een elektrische boiler. Een bad verbruikt 120 liter warm water per keer. Daarvoor betaal je € 2,26 bij een gasboiler en € 2,79 bij een elektrische boiler.

Wat kost 5 minuten douchen? ›

Een douchebeurt van 5 minuten voor consumenten met een spaardouchekop komt neer op 40 cent. Wie dagelijks zo'n douche neemt, betaalt gemiddeld 2,8 euro per week. In het geval van een gewone regendouche loopt het bedrag op 1,2 euro voor een douche van 5 minuten. Omgerekend is dat 8,4 euro per week.

Wat kost 10 minuten douchen aan gas? ›

Het meeste warme water verbruikt u normaal gesproken onder de douche. Dat kost u 0,2 kuub per 5 minuten en 0,4 kuub per 10 minuten. Als u dagelijks onder de douche staat, kost dat aan het einde van het jaar 105 à 212 euro aan gasverbruik.

Wat betaal je gemiddeld aan water? ›

Een 1 en 2 persoonshuishouden gebruikt 45m3 tot 91m3 water per jaar, dat komt neer op een bedrag van €9,- to €13,50 per maand. Een 3 tot 5 persoonshuishouden gebruikt 137m3 tot 201m3 water per jaar en betaald daar een bedrag per maand aan tussen de €18,- en €25,-.

Hoe krijg je de energietoeslag van 190 euro? ›

U kunt de energietoeslag aanvragen als u minder verdient dan € 1.310,05 (alleenstaande) of € 1.871,50 (samenwonend) per maand. Als u een bijstandsuitkering, IOAW-, IOAZ- of Bbz-uitkering ontvangt, dan krijgt u de toeslag automatisch." Deze regeling wordt overigens voortgezet in 2023.

Wat kost een minuut douchen? ›

Watergebruik bij douchen

Een douchebeurt kost gemiddeld 65 liter warm water bij negen minuten douchen. Daarvoor betaal je 0,62 euro bij een gasboiler en 0,70 euro bij een elektrische boiler, zo berekende het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) op basis van de energieprijzen van mei 2022.

Wat kost een wasmachine per keer? ›

Milieu Centraal gaat per was uit van een volle wasmachinemet een was van zeven kilo. Draai je dan een standaard was, dan kost dit aan stroom maximaal 8 cent. Daarna lopen de kosten wat meer op: op 40 graden kost het 20 cent per beurt, bij 60 graden 26 cent en voor een was op 90 graden betaal je 48 cent.

Hoeveel gas en stroom verbruikt 1 persoon? ›

In een flat verbruik je gemiddeld 920 m³ gas per jaar. Minder stroom. Je hebt minder stroom nodig voor licht en apparaten in huis. Volgens het Nibud verbruikt een eenpersoonshuishouden per jaar gemiddeld 1.810 kWh stroom.

Hoeveel gas verbruikt 1 persoon? ›

Het gemiddelde gasverbruik van een eenpersoonshuishouden ligt rond de 1.000 m3 per jaar. Kijk je naar het gasverbruik van twee personen, dan komt daar maar 100 m3 bij. Bestaat een huishouden uit meerdere mensen, dan stijgt het gasverbruik vooral door het verwarmen van water en koken.

Wat is het gemiddelde energieverbruik voor 1 persoon? ›

Volgens het Nibud verbruikt een huishouden met 1 persoon per jaar gemiddeld 1.810 kWh aan stroom. Als je alleen woont heb je namelijk minder stroom nodig voor je licht en apparaten dan met 2 of meer. Maar een huishouden van 2 personen heeft niet twee keer meer stroom nodig dan 1 persoon.

Hoeveel betaald Een gemiddeld huishouden aan energiekosten in 2022? ›

Heb je in januari 2022 een nieuw energiecontract afgesloten? Dan geeft dit gemiddelde verbruik een energierekening van zo'n € 2.800. Daarvan gaat ongeveer € 2.300 op aan gas en € 1.330 aan stroom. Na teruggave van € 825 energiebelasting blijft er zo'n € 2.800 van over.

Wat betalen jullie aan energie 2022? ›

Een gezin met gemiddeld verbruik betaalt dit jaar nog € 127,05 aan ODE op stroom en komt in 2022 uit op € 129,15. De ODE op gas stijgt. Een gezin met gemiddeld verbruik betaalt dit jaar nog € 154,46 betaalt aan ODE op gas en komt in 2022 uit op € 157. De vermindering energiebelasting stijgt.

Hoeveel meer betalen energie 2022? ›

Het tarief voor energiebelasting is in 2022 € 0,057 (exclusief btw) per kWh lager dan in 2021. Hierdoor betaalt u € 0,0368 (exclusief btw) aan energiebelasting per kWh die u verbruikt. Hoeveel korting u krijgt, hangt dus af van uw energieverbruik.

Hoeveel energiekosten per maand 2023? ›

Bij een gemiddeld energieverbruik (2.479 kWh stroom en 1.169 m3 gas) betaalt een huishouden komend jaar iets meer dan 224 euro per maand, blijkt uit berekeningen van deze site. Totaal stroom en gas: € 2.693,90 in 2023.

Hoe krijg je de 400 euro energie compensatie? ›

Hoe ontvang ik compensatie van de overheid? Iedereen krijgt in 2022 meer vermindering energiebelasting dan in 2021. Om deze vermindering energiebelasting te ontvangen, hoef je niets te doen. Deze verrekent de energieleverancier in het voorschotbedrag dat je betaalt of bij de eindafrekening.

Wie krijgt 190 euro energietoeslag? ›

U kunt de energietoeslag aanvragen als u minder verdient dan € 1.310,05 (alleenstaande) of € 1.871,50 (samenwonend) per maand. Als u een bijstandsuitkering, IOAW-, IOAZ- of Bbz-uitkering ontvangt, dan krijgt u de toeslag automatisch." Deze regeling wordt overigens voortgezet in 2023. Meer weten?

Wie komt in aanmerking voor 800 euro compensatie? ›

U heeft recht op de energietoeslag als u: minder verdient dan € 1.310,05 (alleenstaande) of € 1.871,50 (samenwonend) netto per maand; een bijstandsuitkering, IOAW-, IOAZ- of Bbz-uitkering ontvangt. Als u zo'n uitkering ontvangt, dan krijgt u de energietoeslag automatisch van uw gemeente.

Wie krijgt 500 euro energietoeslag? ›

Huishoudens die in 2022 op maximaal 120%* van het sociaal minimum leefden en in 2022 de energietoeslag toegekend kregen, ontvangen een extra toeslag van 500 euro. Deze mag nog tot 1 juli 2023 uitbetaald worden. De huishoudens die tot de doelgroep van 2022 behoren, ontvangen dan totaal 1800 euro energietoeslag.

Hoe krijg ik 800 euro energie compensatie? ›

Mensen met een bijstandsuitkering, een IOAW-uitkering of een IOAZ-uitkering krijgen de energietoeslag van 800 euro automatisch. Maar ook mensen met een inkomen van maximaal 120% van het sociaal minimum, hebben recht op de energietoeslag. Zij kunnen contact opnemen met de gemeente.

Videos

1. Koken op GAS vs ELEKTRISCH - Wat is goedkoper? | Calculator | Energie & Besparen | ID.nl
(IDnl)
2. Dalende huizenprijzen - Maandupdate Rente & economie oktober 2022 [With English subs]
(Viisi Hypotheken)
3. Webinar: Slechte tijden op komst, hoe bereid je hier op voor?
(Ketel Klets)
4. 15 ONMISBARE tips voor ENERGIEBESPARING in de KEUKEN! | Energie & Besparen | ID.nl
(IDnl)
5. Wat is goedkoper: Thuiswerken met duur gas of naar kantoor op dure benzine? • Z zoekt uit
(RTL Z)
6. Noodgedwongen stop voor stichting Net Niet Genoeg dreigt door oplopende energieprijzen
(SCHIE)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Duncan Muller

Last Updated: 01/31/2023

Views: 6716

Rating: 4.9 / 5 (59 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Duncan Muller

Birthday: 1997-01-13

Address: Apt. 505 914 Phillip Crossroad, O'Konborough, NV 62411

Phone: +8555305800947

Job: Construction Agent

Hobby: Shopping, Table tennis, Snowboarding, Rafting, Motor sports, Homebrewing, Taxidermy

Introduction: My name is Duncan Muller, I am a enchanting, good, gentle, modern, tasty, nice, elegant person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.